256054959.8dd5717.ef4b65fece9c478183833ae5ceca419f

Játékajánló

Van egy-két kérdés, ami folyton visszatér instagramon. Ilyen a “milyen könyveket ajánlok x éves korban” és “mi alapján és milyen fejlesztő játékokat veszek”.  Így hát sok hónap ígérgetés után, a teljesség igénye nélkül összeszedtem néhány játékot kortól függetlenül, amik eszembe jutottak és amik nekünk beváltak.

Azt is sokan szokták kérdezni, hogy hogy alakult így, hogy ennyire szereti az állatokat, természetet, könyveket és mitől ennyire nyitott vagy érdeklődő. A válaszom pedig legtöbbször az, hogy: fogalmam sincs.

Sosem erőltettünk rá semmit, nem olvastunk neki pl. születésétől kezdve esti mesét, hanem csak attól a ponttól kezdve, amikor úgy éreztem, hogy már igazán oda tud rá figyelni és élvezi. Nagyjából 1-1,5 éves korától fogva talán.

Egy éves korában pedig a hangyáktól is félt, szóval őszintén tippem sincs, hogy mikor fordult át ez az állapot óriási bogár- és állatimádatba.

Azt gondolom, hogy minden gyerek hihetetlenül okos és mindegyikben ott van a “rejtett zseni”, csak meg kell találni, hogy mi az érdeklődési körük és jól megtámogatni azt.

Amire én még a kezdetektől figyeltem, hogy igyekeztem olyan játékokat venni, amik – legalább  valamilyen szinten –  fejlesztő hatásúak és mindig pár hónappal idősebbeknek valót vettem, mert valahogy úgy éreztem, hogy a korának megfelelő játékok nagyja nem biztos, hogy lekötné. (Sokszor volt mondjuk olyan is, hogy megvettem valamit és kellett várni egy-két hetet, hogy elkezdjen vele foglalkozni, de ezzel sosem volt bajom.)

Félreértés ne essék, nálunk is fellelhetőek indokolatlan és fröccsöntött csodák, ami valamikor valamiért nagyon kellettek, de szerencsére sosem ezek dominálták a gyerekszobát.

Na de a lényegre térve:  mutatom (a zöld betűs címekkel pedig linkelem) azoknak a dolgoknak-játékoknak egy részét, amiket jó szívvel ajánlok. Az alapvető játékokat, amik nálunk is a kezdetek óta kedvencek, mint pl. gyurma, matrica, lego/duplo, építőkocka stb. nem tettem a felsorolásba, de szintén ott vannak dobogós helyen.

(Ez btw nem egy szponzorált poszt. Amiket mutatok, azokat én mind megvettem, használtuk és szerettük.)

Viszonylag egyértelmű lesz, hogy melyikek a kedvenc márkáim és az aktuális kedvenc beszerzőhelyem, de ha nem lenne az, akkor amiket általában keresek és szeretek: Djeco, Janod, Brio, Little Dutch, STOY, Hape, Plantoys, Melissa & Doug, Lilliputiens, Moulin Roty, Kids Concept stb… és a legtöbb mindent a Yogoplay-ből szoktam rendelni.

Bébicsörgő – Djeco

Ez a csörgő most nagyon nagy siker nálunk. Leónál csak úgy, nálam pedig egyrészt esztétikai szempontból, másrészt amiatt, hogy nem az a klasszik nagyon idegesítő csörgő, amitől 2 perc után idegrángásom van, hanem kis diszkrét a hangja.

Leó legkedvencebbje pedig:

Csörgő – Croco

Formabedobó:

Ennek kismillió fajtája – formája van, nekünk nem pont ez van meg, hanem ennek a márkának (STOY) egy fél fokkal fiúsabb verziója, plusz van még 1-2 féle, amiket anno ajándékba kaptunk. Ebből a játékból szerintem nagyjából mindegyik szuper és eléri a fejlesztő célját.

Fejlesztik a kézügyességet, a finom-motorikus készséget és a megfigyelést.

Összefűzhető bárány

Ez a bari az én személyes kedvencem.

A bárány teste egy gumira van felfűzve a gumin színes bogyók találhatóak. A bárány testét alkotó fa körök közepe lyukasak. A lyuk körüli színek pedig a bogyók színeivel passzolnak, ha megfelelő sorrendbe a megfelelő oldalukkal fűzzük fel a bárány karikákat a gumi gerincre.

Djeco toronyépítő kocka: 

Egymásra és egymásba helyezhető karton toronyépítő. Ezt Alex 6 hónapos korától kezdve imádta. Először nézegette, aztán pakolászta és nagyon nagyon hamar megtanulta jó sorrendbe egymásra tenni őket.

 

Párosító puzzle:

Ennek is nagyon sok verziója van.  kb 1,5-2 éves korában élvezte ezt a legjobban.

 

Egyensúlyozós építőjáték – Djeco:

Ezt túl korán kapta meg, még kicsi volt hozzá. Akkor mindig csak mérges lett, hogy folyton összedől. Úgyhogy ezt 3,5 éves kor alatt nem nagyon ajánlom. Ki kell logikázni, hogy hogy kell rápakolni a kockákat úgy, hogy ne dőljön el az elefánt.

 

 

Brainbox

“A BrainBox Első állatok óvodásoknak segít megismerni az állatokat. A kihúzott kártyalapok képes oldalán állatok vannak, melyeknek a képét meg kell jegyezni és utána helyesen válaszolni a kártya hátoldalán lévő kérdésre. Aki mindenre helyesen válaszolt, megtarthatja a kártyát. Aki pedig a legtöbb kártyát begyűjti, az lesz a győztes.”

Ennek a játéknak szintén nagyon sok fajtája van, nagyon sok témakörrel, 3-8 éves korig. Szerintem szuper!!

PlanToys Fogorvos szett – szerepjáték

Alexnél kb. fél-1 éve kezdődött a szerepjátékosdi. Általában állatosat-állatkerteset játszik (nyilván :D), de néha szerintem ő is ráun kicsit erre és olyankor témát váltunk. Ovit nyitunk, vidámparkba megyünk, boltba és fogorvoshoz. Legutóbbit azóta, mióta megvan ez a szett. Nem mondom, hogy fél napig elvan vele, de egy órát azért simán és azért az is nagy kincs egy kisgyereknél. 😀

Ez van a játék leírásánál: “Rengeteg készséget fejleszt a Fogorvos szett. Azt gondolod olyan egyszerű kihúzni a szuvas fogakat a fogóval, pedig nem. Miközben próbálja a gyermek kihúzni a fogat, fejlődik a szem-kéz koordinációja. A játék segíti, hogy a fantáziáját használja. A közös játék közben fejlődik a szociális érzékenysége. Problémákat old meg, helyzeteket képzel el.”

Puzzle – Janod

Ebből is van egy 4-5 fajtánk, különböző mintákkal. 2 éves kora óta nagyon szereti, ma is van, hogy előveszi és kirakja. A puzzlet bőröndben lehet tárolni, ami miatt könnyen magaddal tudod vinni bárhova és egy kirakást segítő posztert is tartalmaz.

Djeco Kártyajáték – Tip Top Clap

“A tudatos mozgássorra való emlékezetet fejlesztő játék. A kártyákon lévő képeken különböző testbeszéd és mimikai jelzések vannak ábrázolva. A játékosnak be kell mutatnia a kapott kártyalap jelzése szerint a cselekvést, vagy mimikát. A következő játékosoknak meg kell ismételni az előtte bemutatott metakommunikációs jelzéseket és a saját kártyája alapján hozzá mutogatni az újat. Ismerős ez a játékszabály, bár nem pantomimmel, hanem a szavakkal játszható, amikor  az egyik játékos elkezd egy fogalomkörbe tartozó szót mondani, majd a másik megismétli az elhangzottakat és így tovább, általában 7-9 szó ismétléséig jól megy a játék.
Jó verbális emlékezet tréning, mind  a fejlődésben lévő gyermekeknek, mind a szellemi frissességet fenntartó időseknek.”

 

Pár napja rendeltem ezt a kártyát a Yogoplaytől és imádjuk. Nagyon vicces szitukat szül és szuper, hogy Alex végig nagyon koncentrál a játék közben.

Djeco Kártyajáték – Gorilla

Ez is egy friss beszerzés és nagyon hosszan leköti az egész családot. Az UNO az ultimate favorit, de kicsit kezdtük megunni, úgyhogy beújítottam egy-két újat.

“Több játékossal játszható, könnyű kártyajáték. Színeket vagy állatfigurákat kell minél gyorsabban egymásra rakni. Lehet kicsit taktikázni, erre szolgálnak a külön szabállyal bíró kártyalapok: a joker, a gorilla, a majom, az elefánt és a párduc kártyalapok.”

Fejlesztőjáték – Animo Colorix

Jó kis logikai játék, ezt viszont lehet, hogy pár hónappal korábban kellett volna vennem, mert Alex elég hamar átlátta a lényeget és utána már unta kicsit. Ettől függetlenül nekem nagyon tetszik és szerintem hasznos játék.

“A feladatkártyákon állandó főszereplők az állatok. Más állatkák is feltűnnek a képeken, így nagyszerű kerek történetek mesélhetőek róluk. A fejlesztő játék a logikus gondolkodás megalapozására a halmazokba foglalás műveletét használja fel, úgy, hogy szó sincs számtani vagy matematikai fogalmakról, csak játékról.

A feladat egyszerű, a kihúzott feladatkártyán meg kell találni a figurát, és hogy milyen színű. A fatáblán az állatfigura képének sorában a megfelelő oszlopba kell helyezni a fakorongot, mint egy feljegyezni, hogy az milyen színű. Így egy áttekinthető szín szerinti táblázatot lát a gyermek, amely segíti a rendszerben való gondolkodás kialakulását.”

 

WOBBEL egyensúlyozó deszka

“Az egyensúlyozó deszka egy mozgás fejlesztő játék kicsiknek és nagyoknak, fejleszti az egyensúlyt és az izomzatot, a testtudatot és a térben való tájékozódási képességet.”

Elérhetőek hozzá különféle gyakorlatok, amiket Alex pl. iszonyatosan élvezett. Mi a kisebb méretűt vettük meg, de a nagyobb is tök jó, mert az felnőtteknek és időseknek ajánlott fizikoterápiás eszköz is egyben.

 

Na. Hát elsőre most ennyit sikerült összeszednem. El sem mondom hány nap alatt szültem meg ezt a posztot a gyerekek, munkák és minden mellett. 😅

Ezek a játékaink egy elenyésző része, úgyhogy van még ahonnan ez jött.👆🏻 😀 Ha lesz igény vagy érdeklődés még ilyesmire a jövőben, akkor csinálok egy sorozat-félét, akár tematikusan vagy korosztály szerint felépítve.

Remélem mindenki talál valami hasznosat/nekivalót a felsoroltakból! Jó játékot! 💫

 

 

Facebook Kommentek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.