256054959.8dd5717.ef4b65fece9c478183833ae5ceca419f

Hogyan tehetsz jót?

Szerintem mindenkinek van olyan időszak az életében, amikor eszébe jut, hogy szeretne valami TÉNYLEG JÓT csinálni, csak úgy, viszonzás nélkül. Legyen az egy marék apró az autó mellett álló hajléktalannak, egy cipősdoboznyi cucc, vagy egy zsák ruha és plüss a   Máltai Szeretetszolgálatnak.

 

Nekem ez a pont 4 éve jött el az életemben, amikor Karácsony előtt ültem a kanapén, azon merengve, hogy biztos mennyi szép és ugyanakkor felesleges ajándékot fogunk adni és kapni abban az évben is és mondtam az A-nak, hogy milyen jó lenne, ha tudnánk valahogy segíteni olyan gyerekeknek, akiknek mind a szép, mind a felesleges ajándék egy nagyon távoli dolog az életükben.

Ezen ott akkor annyira mélyen elfilóztam, hogy másnap elkezdtem körbetelefonálni gyermekotthonokat, azután érdeklődve, hogy miket szoktak kapni a gyerekek Karácsonyra (én naív) és elmondtam, hogy azt szeretném elérni, hogy olyan dolgokat kapjanak, amire TÉNYLEG vágynak.

Pár kör telefon után sikerült megszerezni egy otthonból a listát, amit amikor megláttam, elsírtam magam. Azt gondoltam, hogy valami nagy baj lehet a világgal, ha ennyi gyereknek a zokni áll a kívánságlistája élén…

2014. kívánságlista

Lényeg a lényeg, összefogtunk pár barátommal -egészen pontosan Baji Bettivel és Takács Ákossal, akik nélkül az egész “ügy” nem tartana ott, ahol-  megszereztük ezeknek a gyerekeknek az ajándékait, eljuttattuk nekik az otthonba és megnéztük, hogy hogy örülnek nekik.

Az esemény pedig , amit eköré szerveztünk, annyira jól sült el és annyira  kinőtte magát, hogy az elmúlt években a kezdeti 50 gyerek helyett, évente 500-nak tesszük szebbé a Karácsonyát. Na nem csak mi hárman, hanem sok-sok emberrel közreműködve, akik veszik a fáradságot, választanak maguknak egy kisgyereket és elmennek megszerezni nekik a megjelölt ajándékot. Azt is elértük, hogy a gyerekek már mernek kicsit nagyobbat álmodni, mondjuk egy távirányítós autót, vagy egy Barbie babát… Tudnék sztorizni, véget nem érően, hogy mennyi pozitív töltetet kaptunk, milyen emberekkel és sorsokkal találkoztunk, de ennek most nem állnék neki. Talán majd egyszer, egy másik bejegyzésben.

Nagyon röviden ennyi az Add Tovább története, amit jelenleg Bettivel ketten csinálunk, szívvel-lélekkel. Ha szeretnétek részt venni idén Ti is és szebbé tenni valamelyik kisgyerek ünnepét, akkor kövessétek az Add Tovább facebook oldalát, ahol mindig kitesszük az aktuális listát a tudnivalókkal. A weboldalunk készítés alatt áll, úgyhogy nemsokára az is közzé lesz téve, részletesebb információkkal.

Ezen kívül 1-2 hely, ahol még tudsz jót tenni:

Az Age of Hope alapítvánnyal a tavalyi ajándékgyűjtésünkkor kerültünk kapcsolatba és csomó mindent tudtunk nekik továbbadni. Általános babaápolási szereket, tisztálkodó szereket, Mikulás csomagokat (ebből minden évben legalább 500-at kiosztanak, úgy tudom, de lehet hogy többet). Legfőképpen mélyszegénységben élő családokon/gyerekeken segítenek, különböző módokon. Ha tennél valami jót, de nem tudod hol kezdd, nézd meg az elérhetőségüket és érdeklődj, hogy miben és hogyan tudnál segíteni.

Be my eyes –  Erre az applikációra Betti hívta fel a figyelmem(nyilván) és egyből letöltöttem. A lényege az, hogy vak, vagy nagyon rosszul látó emberek tudnak felhívni videóhívással önkénteseket, olyan kérdésekkel, amik látszólag banálisak, de nekik lehet, hogy egy fél nap munkát megspórolunk a válasszal. (Pl. van két konzerv előtte, melyik a kukorica és melyik a borsó) Nekem eddig -1 hét alatt- egy hívásom volt és aznap sokkal jobban aludtam…

Nem vagyok egy szentfazék és nem adok minden koldusnak pénzt, aki mellett elmegyek az utcán, de őszintén egy jó embernek tartom magam. Leginkább azóta, hogy egy ilyen és hasonló projektekben részt veszek.

Ugyan enélkül is lehetsz jó ember és biztosan az is vagy, de azt javaslom próbáld ki milyen úgy Karácsonyozni, hogy tudod, hogy egy kisgyerek miattad ül otthon boldogan, az egy szem játékával…

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentésMentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Facebook Kommentek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.